Pizza z rukolą i szynką parmeńską

Ciasto robimy wg oryginalnego, włoskiego przepisu (klik!) -> Ciasto na pizzę rodem z Sycylii

Na sos:

  • puszkę pomidorów
  • 250ml przecieru pomidorowego
  • 1 szt cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylie
  • oregano
  • rozmaryn
  • zioła prowansalskie
  • łyżkę oliwy
  • odrobinę soli i pieprzu

Na nakrycie:

  • paczkę rukoli
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • ocet balsamiczny

Sos – cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory, przecier, czosnek i przyprawy. Odparowujemy wodę, aż sos zgęstnieje.

Na przygotowanym placku ciasta rozsmarowujemy gotowy sos pomidorowy. Pieczemy w 240C na dolnym grzaniu, przez około 15-20 minut.

Przed samym końcem pieczenia wyjmujemy pizzę,

posypujemy rukolą,

skrapiamy octem balsamicznym,

i kładziemy szynkę parmeńską.

Ponownie wkładamy do piekarnika na 1,5 minuty.

Wyjmujemy, kroimy, jemy.


Dodaj komentarz