Ciasto na prawdziwą, cienką pizzę rodem z Neapolu

Ciasto jest czasochłonne, ale nie jest pracochłonne.

Warto spróbować, aby się przekonać, że prawdziwą pizze można zrobić również u siebie w kuchni.
Przy odrobinie wprawy, finalne, upieczone ciasto ma szansę mieć niewiele więcej, niż 1mm grubości!

Składniki na dwie, średnie pizze:

  • 250gr mąki
  • 125ml wody
  • 10gr drożdży (świeżych!)
  • 25ml oliwy
  • 10gr soli

Krok 1 – Zaczyn.

Zaczyn robimy z 2 łyżek ciepłej wody, 40g mąki i 10gr drożdży. Dokładnie mieszamy, lekko ugniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.

Krok 2 – Ciasto.

Do zaczynu dodajemy mąkę, wodę, oliwę, sól i mieszamy / miksujemy. Nie dodajemy dodatkowej mąki (chyba, że potrzebujemy dodać dosłownie odrobinę, aby ciasto przestało się lepić i stało się sprężyste), ani wody, ani oliwy. Wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski przesypanej minimalną ilością mąki, przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ponownie polecamy piekarnik – zimny, byle zamknięty) na co najmniej 4h – a najlepiej na godzin sześć.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, mocno wyrabiamy, tak aby pozbyć się z niego całego nagromadzonego powietrza. W  miarę potrzeby podsypujemy mąką, aby uzyskać nielepiąca się do palców, sprężystą masę.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, formujemy placki (rozciągamy, nie wałkujemy!) i gotowe 🙂 Dodatki dowolne.

Pieczemy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku (240C), półka druga od dołu – w zależności od typu dodatków, albo samym dołem, albo dołem i górą.

A tak wygląda wspomniane wcześniej, jedno milimetrowe ciasto:

2 Komentarze

  1. […] Słownik « Ciasto na pizze rodem z Sycylii […]

    Odpowiedz

  2. […] Ciasto robimy wg oryginalnego, włoskiego przepisu (klik!) -> Ciasto na pizzę rodem z Sycylii […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz