Ciasto jest czasochłonne, ale nie jest pracochłonne.
Warto spróbować, aby się przekonać, że prawdziwą pizze można zrobić również u siebie w kuchni.
Przy odrobinie wprawy, finalne, upieczone ciasto ma szansę mieć niewiele więcej, niż 1mm grubości!
Składniki na dwie, średnie pizze:
- 250gr mąki
- 125ml wody
- 10gr drożdży (świeżych!)
- 25ml oliwy
- 10gr soli
Krok 1 – Zaczyn.
Zaczyn robimy z 2 łyżek ciepłej wody, 40g mąki i 10gr drożdży. Dokładnie mieszamy, lekko ugniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.
Krok 2 – Ciasto.
Do zaczynu dodajemy mąkę, wodę, oliwę, sól i mieszamy / miksujemy. Nie dodajemy dodatkowej mąki (chyba, że potrzebujemy dodać dosłownie odrobinę, aby ciasto przestało się lepić i stało się sprężyste), ani wody, ani oliwy. Wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski przesypanej minimalną ilością mąki, przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ponownie polecamy piekarnik – zimny, byle zamknięty) na co najmniej 4h – a najlepiej na godzin sześć.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, mocno wyrabiamy, tak aby pozbyć się z niego całego nagromadzonego powietrza. W miarę potrzeby podsypujemy mąką, aby uzyskać nielepiąca się do palców, sprężystą masę.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, formujemy placki (rozciągamy, nie wałkujemy!) i gotowe 🙂 Dodatki dowolne.
Pieczemy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku (240C), półka druga od dołu – w zależności od typu dodatków, albo samym dołem, albo dołem i górą.
A tak wygląda wspomniane wcześniej, jedno milimetrowe ciasto:
Posted by Pizza z rucolą i szynką parmeńską « Nasza miska – z daleka i bliska. on 17 marca 2011 at 22:24
[…] Słownik « Ciasto na pizze rodem z Sycylii […]
Posted by Nasza Miska – z daleka i bliska » Blog Archive » Pizza z rukolą i szynką parmeńską on 11 kwietnia 2011 at 17:32
[…] Ciasto robimy wg oryginalnego, włoskiego przepisu (klik!) -> Ciasto na pizzę rodem z Sycylii […]